← Terug naar artist in residence overzicht

Hind Ennaira

Hind Ennaira geboren in Essaouira (Marokko), de bakermat van de Gnawa-kunst, verdiepte zich op zeer jonge leeftijd in dit bijzondere muziekgenre. Een wereld die in eerste instantie alleen toegankelijk leek te zijn voor mannen. Vandaag de dag domineert Hind, als een van de twee gnawiat, de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse folklore ook bestemd is voor vrouwen. Ze richtte haar eigen band op, bestaand uit mannen, en sindsdien treedt ze op in Marokko en het buitenland. Hind staat bekend als een van de ‘maâlems’ die met haar optredens volle zalen trekt. Dit jaar treedt ze voor de tweede keer op tijdens het Gnawa Festival 2023 in Essaouira. Afgelopen maart bezocht ze Amsterdam voor de eerste keer en gaf ze spontaan een pop-up concert in MAQAM. De reacties waren overweldigend. Nu keert ze terug als ‘Artist in residence’ bij MAQAM. Op vrijdag 26 mei treedt ze samen op met Salah Edinne Mesbah, Mohamed Al Mokhlis en Hamza Amrani, leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Verwacht een samensmelting van Gnawa en de Arabo-Andalusische muziek. 

Bekijk website →

Vandaag de dag domineert Hind, als een van de twee gnawiat, de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse folklore ook bestemd is voor vrouwen. Ze richtte haar eigen band op, bestaand uit mannen, en sindsdien treedt ze op in Marokko en het buitenland. Hind staat bekend als een van de ‘maâlems’ die met haar optredens volle zalen trekt. Dit jaar treedt ze voor de tweede keer op tijdens het Gnawa Festival 2023 in Essaouira.

Afgelopen maart bezocht ze Amsterdam voor de eerste keer en gaf ze spontaan een pop-up concert in MAQAM. De reacties waren overweldigend. Nu keert ze terug als ‘Artist in residence’ bij MAQAM.  

Op vrijdag 26 mei treedt ze samen op met Salah Edinne Mesbah, Mohamed Al Mokhlis en Hamza Amrani, leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Verwacht een samensmelting van Gnawa en de Arabo-Andalusische muziek.

Waar trad Hind Ennaira op?

Jazz Au Chellah-festival – 2022 i.s.m. Ernesto Montenegro Quintet

Gnawa Festival Essaouira 2022 en 2023 (22-24 juni 2023) - Marokko

One Beat Sahara- Algerije

Gnawa Festival – Nederland

Visa For Music – Marokko

L'boulevard Replug Festival - Marokko

Essaouira Parade Festival - Marokko

Noujoum Gnawa Festival Casablanca  - Marokko

Winart Festival Agadir - Marokko

Gnawa Show Festival Marrakech - Marokko

Hallala Festival Kenitra - Marokko

Festival Jazz Au Chellah - Marokko

Festival Nomades- Marokko