← Terug naar programma overzicht

Koop
hier je
kaartjes

OVERIG

EXPOSITIE

THEATER

MUZIEK

WORKSHOPS

MAQAM Special: Arabische filmmuziek

◾ Datum:

22.2.2024

◾ Tijd:

19:00

◾ Locatie:

MAQAM

◾  

€5

Een lezing van Willem Bruls met muzikale omlijsting van het AAO.
No items found.

Wees welkom op donderdag 22 februari voor een lezing van Willem Bruls én muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Willem Bruls is dramaturg en auteur van boeken over muziek, opera, theater en dans. Hij schrijft over oriëntalisme en dit speelt ook een rol in de theaterproducties die hij realiseerde, onder andere met de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Shirin Neshat.

In de inleiding over de Arabische filmmuziek worden elementen van de oriëntalistische muziek belicht: waar komt de westerse behoefte aan de exotische Ander vandaan en hoe kreeg die vorm in beeld en muziek in Europa? En hoe spiegelde zich dat weer in een aantal films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika? Enkele connecties tussen Aleppo en de muziek van Farid al Atrash en Oum Khaltoum worden belicht, en er wordt kort ingegaaan op de muziek van La Source des Femmes.

Over Willem Bruls

Auteur en dramaturg Willem Bruls schreef boeken over oriëntalisme in de opera, over exotisme in Les Pêcheurs de perles van Georges Bizet en over de muziekgeschiedenis van Aleppo (Een zucht van Aleppo). Hij schreef het libretto voor de opera Alp Arslan van componist Richard van Schoor (wereldpremière mei 2019 in Duitsland). Voor VPRO-radio 4 maakt hij eerder ook de serie Zes wandelingen in Aleppo. Oriëntalisme speelt eveneens een rol in de theaterproducties die hij realiseerde, onder andere met de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Shirin Neshat.

Deuren open om 19.00

Programma van 19.30-21.00 

Daarna nakletsen

Prijs: €5 incl. thee en koffie 

Schrijf je in!
+

Bedankt, je aanvraag is verzonden!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Gerelateerd aan dit programma
+
No items found.
Zo bereik je ons →