← Terug naar programma overzicht

Koop
hier je
kaartjes

OVERIG

EXPOSITIE

THEATER

MUZIEK

WORKSHOPS

Boekpresentatie Een zucht van Aleppo met muziek van Amsterdams Andalusisch Orkest

◾ Datum:

28.9.2023

◾ Tijd:

7:30

◾ Locatie:

MAQAM

◾  

Gratis

Uitgeverij Jurgen Maas, auteur Willem Bruls en Maqam-Amsterdam nodigen u uit voor de presentatie van Een zucht van Aleppo.
No items found.

Uitgeverij Jurgen Maas, auteur Willem Bruls en MAQAM nodigen u uit voor de presentatie van Een zucht van Aleppo. De presentatie vindt plaats op donderdag 28 september om 19.30 uur.

Het eerste exemplaar van het boek zal in ontvangst worden genomen door de Aleppijnse zanger en musicus Wasim Arslan. Journalist Fernande van Tets, auteur van Vier seizoenen in Damascus, spreekt over Syrië en de toekomst van het land.

Aansluitend zullen musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest muziek uit Aleppo ten gehore brengen.

Nadat hij in 2000 in Aleppo de fascinerende Syrisch-orthodoxe en Armeense koormuziek heeft gehoord, reist auteur Willem Bruls in de jaren daarna veelvuldig naar de stad om de rijke multiculturele muziektradities te leren kennen. Hij luistert naar kerkkoren en woont soefi-bijeenkomsten bij, bezoekt concerten en muziekscholen. Hij ontdekt dat Aleppo de hoofdstad van de Arabische muziek is en ontmoet zangers en musici zoals udvirtuoos Muhammad Qadri Dalal, componist Nouri Iskandar en de muzikale aartsbisschop Mor Yohanna. Eveneens probeert hij er wortels van de joodse, christelijke en islamitisch-Arabische muziek te achterhalen.

Als in 2011 de burgeroorlog uitbreekt, rijst de vraag wat er met al die musici, musicologen en componisten is gebeurd. Wonen ze nog in Aleppo? Maken ze nog muziek en welke rol speelde die in de gelaagde cultuur van de stad? Gevolg is een zoektocht naar de muzikale overlevenden, die voert naar Parijs, Alexandrië, Dublin en Stockholm. En in 2021 naar een confronterend weerzien met de beschadigde stad zelf, waar de burgeroorlog monumenten en mensen heeft aangetast. Er wordt nog steeds Aleppijnse muziek gemaakt, binnen en buiten Syrië, maar de tragische gebeurtenissen hebben die muziekcultuur voorgoed veranderd.

Over de auteur
Willem Bruls publiceerde boeken over opera en oriëntalisme en over de muziekcultuur van Venetië. Oriënt en oriëntalisme spelen een belangrijke rol in zijn werkzaamheden als auteur en theatermaker. Voor de Zuid-Afrikaanse componist Richard van Schoor schreef hij het libretto voor de opera Alp Arslan, die zich eveneens afspeelt in Aleppo.

Concerttournee met Cappella Amsterdam
Naar aanleiding van het verschijnen van Een zucht van Aleppo organiseert Cappella Amsterdam onder leiding van dirigent Leonard Evers vanaf 10 april 2024 een concerttournee waarin de muziek van Aleppo centraal staat. Er worden wereldpremières gespeeld van de Aleppijnse componisten Nour Iskandar en Fawaz Baker (info: cappellaamsterdam.nl).

Schrijf je in!
+

Bedankt, je aanvraag is verzonden!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Gerelateerd aan dit programma
+
No items found.
Zo bereik je ons →